Voedselbank Leidschendam-Voorburg kan alle hulp gebruiken

Aan landelijke publiciteit geen gebrek, de Voedselbanken zijn geregeld in het nieuws. Maar hoe gaat het nu bij de Voedselbank Leidschendam-Voorburg? Meewerkend voorman, Jim Sabiran en Rob Kuipers, voorzitter van de Voedselbank, vertellen hoe de situatie nu is.

“Meer vraag, minder aanvoer en matige kwaliteit, dat is de realiteit nu. We zien dat steeds meer gezinnen met kinderen een beroep op ons doen. Waaronder 211 kinderen onder de 18 jaar. Ik herinner mij dat toen ik een half jaar geleden bij de Voedselbank begon, mij verteld werd dat we rond de 140 voedselpakketten per week uitdeelden. Nu delen we 220 pakketten uit; een stijging van maar liefst 50 procent. Maar niet alleen de stijging in het aantal aanvragen is zorgelijk, ook de toevoer van voedingsmiddelen baart ons grote zorgen”, aldus Rob.

Hij vervolgt: “Wij vragen de supermarkten of ze bereid zijn om de verse overgebleven producten aan ons te geven. En dat willen ze wel, maar ze moeten ook meedoen aan het landelijke beleid van de supermarktketen en dat is efficiënt inkopen om zo verspilling tegen te gaan. Helaas wordt het weggeven aan de Voedselbank ook als verspilling gezien en dat vind ik heel jammer. Maatschappelijk gezien is het helemaal geen verspilling.” Meewerkend voorman Jim werkt al 10 jaar voor de Voedselbank: “Wat er aan verse producten aan het einde van dag overblijft, wordt tegen een flinke korting verkocht, maar dat komt lang niet altijd terecht bij de mensen die dat hard nodig hebben.”

Rob: “We hebben drie problemen: er is een enorme toename in het aantal mensen die de Voedselbank nodig hebben. En besef wel, die hebben het écht nodig. Ten tweede dat er via supermarkten steeds minder overblijft. En ten derde dat het bij die vermindering meestal om de verse gezonde producten gaat. Dus pakketten worden zo ook minder gezond, minder vers en daardoor minder voedzaam. Alles wat we hebben, geven we aan de mensen. Maar we geven liever fruit en goed brood, dan dat we snoep geven.” Jim: “En toch geven we ook snoep, dat is voor kinderen een extraatje.”

Jim: “Los van het voedselpakket, hebben we ook een sociale functie. Onze vrijwilligers zijn zo vriendelijk dat ze met iedereen die dat wil, een praatje maken. Je ziet daardoor mensen uit hun schulp komen. De cliënten komen alleen bij ons via schuldhulpverleners en instanties. Goed om te weten is dat dat de voedselbanken uitgaan van het principe, geen pakket zonder traject.”

Rob: “Tijden veranderen, er zijn steeds meer mensen die een beroep op ons doen. Van oudsher is het not done voor ons om voedsel in te kopen. Maar onze hoogste doelstelling is een voedzaam pakket. Daarom zijn wij inmiddels, gedwongen door de omstandigheden, genoodzaakt om iedere week groente en fruit in te kopen. We werken nu met een lokale leverancier die tegen een heel scherpe prijs voor ons inkoopt. Maar ja, om structureel in te kopen heb je ook structureel sponsors nodig. Lokale burgers en ondernemers die – liefst maandelijks of jaarlijks – financieel iets over hebben om ons te steunen.

Mooi om toe te voegen is dat wij nu met de gemeente in gesprek zijn om met enige regelmaat op de Voorburgse markt te gaan staan zodat mensen producten die ze op de markt hebben gekocht kunnen doneren of wat ze thuis over hebben. Maar ook tegoedbonnen zijn heel welkom, bijvoorbeeld van de Postcode Loterij of Douwe Egberts punten.”

Jim: “Mensen en lokale ondernemers kunnen ons op allerlei manieren helpen. Het doneren van geld of voedsel, tegoedbonnen, kerstpakketten, acties in kerken, op scholen en sportverenigingen.”
Rob: “Op zaterdag 10 december organiseren wij weer een inzamelingsactie bij vier supermarkten: Albert Heijn in de Mall of The Netherlands, de Jumbo en de Albert Heijn op het Julianaplein in Voorburg en de Hoogvliet op de Damlaan in Leidschendam. Deze acties zijn harder nodig dan ooit!”

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media