Afscheid van Nan de Smet, het gezicht van de Voedselbank in Leidschendam-Voorburg

Nan de Smet, 81 jaar, draagt na 15 jaar voorzitterschap met een gerust hart het stokje over aan Rob Kuipers. De recente benoeming van Nan tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau is dan ook een prachtige bekroning op zijn werk. Met trots blikt hij terug. 

In 2007 kwam Nan niet bepaald in een gespreid bedje terecht: “Oh nee, verre van dat! Een lid van de Rotary vertelde dat er behoefte was aan nieuwe bestuurders bij de Voedselbank. De Rotaryclubs doen veel voor maatschappelijke doelen. Dat wordt soms uitgedrukt via acties die geld opleveren maar ook door ondersteuning op allerlei gebied. En zo ook voor de Voedselbank.

Geen standaard organisatie

Deze organisatie sprak me gelijk aan, er moest veel gedaan worden. Het was allemaal heel provisorisch geregeld; er waren nauwelijks voorzieningen en het ontbrak aan sturing. Voedselbanken Nederland bestond toen nog niet. Ik was op een gegeven moment alleen over als bestuurslid”, aldus Nan. “Daarom ben ik zo trots dat we zijn uitgegroeid tot een professioneel bedrijf, met allemaal onbezoldigde vrijwilligers. We hebben een voltallig bestuur en onze voorman Jim Sabiran heeft voor de uitvoering een mooie groep vrijwilligers klaarstaan. Het mooiste vind ik nog de fondsenwerving voor onze bus en dat we vaste donateurs hebben.”

De Voedselbank is geen standaard organisatie. “Er moet echt heel veel gedaan worden. Het eten moet worden verzameld, gesorteerd en ingepakt alvorens het wordt uitgedeeld. Daarbij moet het financieel kloppen en de voedselveiligheid op orde zijn. Ik heb daarom zeer veel respect voor onze vrijwilligers die iedere week er weer voor zorgen dat alle tassen worden gevuld en op de juiste plek terechtkomen.”

Het kan iedereen overkomen

Er is in de afgelopen jaren wel wat veranderd in de beeldvorming van de voedselbank. “Mensen geven tegenwoordig makkelijker aan de Voedselbank. Dat was in het begin wel anders. Mensen dachten dat er misbruik van werd gemaakt. Men is er wel achter gekomen dat de overheid niet alles kan oplossen en daarbij is ook het besef doorgedrongen dat het iedereen kan overkomen. Zo hoor je nog weleens bij acties, wanneer iemand een volle boodschappenkar komt doneren: “Ik heb ook bij de Voedselbank gelopen, maar ik ben er wel weer bovenop gekomen vandaar nu dit.”

“Weet je, hoe goed je het nu ook hebt, het kan morgen anders zijn. We zijn er voor de mensen die het echt nodig hebben. Niet iedereen komt in aanmerking voor een voedselpakket. Krijg je een pakket, dan start meteen een traject om ervoor te zorgen dat je er weer bovenop komt. Na drie jaar moet je weer op eigen benen staan. We begonnen ooit met 90 pakketten en we zitten nu op ongeveer 150 pakketten per week, corona heeft mede voor die stijging gezorgd. De oorlog in Oekraïne zullen we ook zeker merken. Door de toenemende vraag en omdat supermarkten voedselverspilling tegengaan, is het lastiger om voldoende voorraad te hebben. Daarom organiseren we een paar keer per jaar de inzamelingsacties bij supermarkten.”

Nieuwe voorzitter

De nieuwe voorzitter, Rob Kuipers, woont al 35 jaar in Voorburg en neemt in juni het stokje over. “Vanuit mijn Rotaryclub Voorburg-Vliet heb ik diverse malen meegedaan aan inzamelingsacties bij plaatselijke supermarkten. Het maatschappelijke nut van de Voedselbank staat voor mij vast. Het is jammer dat het moet, maar heel mooi dat het kan! In de komende maanden zal ik proberen de Voedselbank als organisatie en de mensen die er werken, beter te leren kennen. Ook de bestuurlijke omgeving wil ik gaan verkennen: Voedselbanken Nederland, de gemeente en de samenwerking in de regio. Ik vind het belangrijk dat we weten waar we elkaar kunnen vinden en waar we elkaar nodig hebben.”

En wat gaat Nan verder doen? “Ik ga niet stilzitten! Ik heb de ‘Huygens Bridge Tour’ opgezet en zeven jaar geleid. Zo’n 100 man bridgen op zes locaties in de Herenstraat. Dit is het tiende jaar dat het wordt georganiseerd en het levert iedere keer toch zo’n €2.000,- op voor het goede doel. Inmiddels heb ik een nieuw bridgetoernooi opgezet in de buurt, iets kleiner dit keer. Zo ben ik altijd bezig en dat zal niet stoppen!”

Wellicht ook interessant voor jou

Deel dit bericht op sociale media